Signe Vesso

Minust

Kes ma olen

  • ettevõtja alates 1994.a.
  • koolitaja alates 1994.a
  • superviisor ja coach alates 2006.a.
  • raamatute autor alates 2008.a.

Kogemus

Olen koolitajana tegutsenud 30 aastat, omades rikkalikke kogemusi äri valdkonnas, sotsiaal- ja haridusvaldkonnas, tervishoius, avalikus sektoris. Kõige enam olen töötanud meeskondadega, sest meeskondade dünaamika, suhted, tegutsemise mustrid ja edukaks saamise viisid on mind inspireerinud alates sellest kui läksin õppima gestalt psühhoterapeudiks organisatsioonide nõustamise suunale ehk alates 1997.aastast. Sageli küsivad kliendid minult, et kas olen selgeltnägija. Ilmselt tulenevalt oma kogemusest tunnen tõesti kergesti ära mustreid ja dünaamikaid ning tean, mida teha, et edasi liikuda. Oman väga põhjalikku kpgemust kovisiooni koolituste tegemisel. Seda on tõesti palju! Olen aidanud luua organisatsioonidel kovsioonisüsteeme, koolitanud välja grupijuhte, teinud kovisioonigruppidele supervisiooni, pakkunud tegutsevatele gruppidele täiendkoolitust. Olen väljatöötanud mudelid kasutamaks nii silmast-silma kohtumistel kui ka virtuaalselt. Kolmandana toon välja oma lemmikteema – vestlused, erinevad vestlused juhi ja töötaja vahel või õpetaja ja õpilase vahel, töötajate vahel! Nii arengu/aasta/koostöö vestlused! Mentorlusvestlused, tagasiside -ja edasiside vestlused. Kui vestluste kvaliteet tõuseb, siis paljud asjad lähevad paremaks, nii suhted kui tulemused. Toimub hüpe

Käekiri

Minu käekirja coachina, superviisorina ja koolitajana iseloomustavad enim: lahenduskeskne lähenemine, väärtustav uurimine, süsteemne lähenemine, narratiivne lähenemine, NLP neurolingvistiline programmeerimine, gestaltteraapia. Need väljaõpped on mind inspireerinud ja mõjutanud viisi, kuidas töötan klientidega.

Haridus

Olen kaitsnud 2016.aastal EBS-s doktorikraadi juhtimisteadustes. Minu doktoritöö teema oli coachingu kultuur ja coachingul baseeruv juhtimisstiil. Oman ANSE standarditele vastavat superviisori ja coachi sertifikaati alates 2006.a., mil läbisin Institut für Supervision Organisation Kommunikation der Rote Faden`i (Saksamaa), superviisori ja coachi väljaõppe (maht 75 ainepunkti). Väljaõpe sisaldas nii individuaalset-, grupi-, meeskonna- kui ka organisatsiooni coachingut ja supervisiooni. Olen läbinud Eesti Supervisiooni ja Coachingu kvaliteedistandardi ja talle on omistatud 8. superviisori ja coachi tase. Olen rahvusvaheliselt sertifitseeritud gestaltterapeut (Skandinaavia Gestaldi Instituut), NLP praktik (Ericksoni Colleage), Team Coach (Erickson Colleage).

Mida veel

Olen International Supervision and Coaching Institute (ISCI) asutajaliige 2011.a. ja olin juhatuse esimees esimesed kolm aastat. Praeguseks olen olnud supervisiooni ja coachingu väljaõppe põhiõppejõud juba viiele lennule – II lend, IV lend, V lend, IX lend ja X lend. Olin Eesti Supervisiooni ja Coachingu Ühingu president aastatel 2008 – 2016. Olen väga tänulik selle perioodi eest – tänu sellele hakkasin nägema kogu valdkonda süsteemsemalt, kohtusin palju Euroopa kolleegidega ja õppisin palju.

Alustades algusest

Ülikooli ajal kutsuti mind tööle suurde tehasesse personali projektijuhiks. Peale seda kui olin juhtkonna koosolekul väikese koolituse teinud personalijuhtimisest (mis oli minu lõputöö) tundsin, et õpetamine on minu tee. Asutasin koos koolikaaslasega koolitusettevõtte. Nüüdseks on sellest möödas juba 25 aastat.

Jätkasin õpinguid teadusmagistratuuris ja asusin õppima psühhoterapeudiks Skandinaavia Gestaltteraapia Instituudis. Kuna olin väikese poja ema ja õpingute maht kasvas, siis tegin valiku minna edasi teraapiaõpingutega ning teadustööga jätkata tulevikus. Terapeudi sertifikaadi sain 11 aastat hiljem. Õpingute käigus sai mulle üha enam ja enam selgeks, mis on see, mida ma tahan teha. Mõistsin suurt erinevust akadeemilise õppe ja praktilise kogemusliku õppe vahel – olin hämmastunud kuivõrd palju ma õppisin iseenda ja inimeste kohta.

Sain aru kuivõrd oluline oleks selline kogemus juhtide jaoks. See aitaks mõista ja juhtida ennast, samuti mõista meeskonna toimimise mehhanisme. Mu mõtted hakkasid liikuma selles suunas, et leida viis kuidas juhid saaksid neid samu printsiipe, mida õpetatakse terapeutidele kasutada juhtimises – pidades tulemuslikke vestlusi töötajatega. Sõna coaching oli siis Eestis täiesti tundmatu 

 

Selleks, et õppida teisi lähenemisi inimestega töötamisel ja muudatuste juhtimisel läksin NLP (neuro-lingvistiline programmeerimine) praktiku väljaõppesse. Sain Erickson Colleage sertifikaadi ja olin järgmisele väljaõppe grupile koolitaja assistent. Võib küll öelda, et olin NLP-st vaimustunud! Koos uute praktiliste tööviisidega, mida kasutasin oma töös meeskondade ja juhtidega kasvas mu sees tugev veendumus, et meeskondade juhid vajavad samuti neid teadmisi ja oskusi.

 

Kolmandaks põhjalikuks koolituseks oli superviisori ja coachi väljaõpe. Selleks ajaks olin juba omandanud isikupärase käekirja – mind olid mõjutanud gestalt, NLP, psühhodraama, protsessitöö, lahenduskeskne lähenemine, loovtehnikad, väärtustav uurimine, süsteemne lähenemine. Superviisori ja coachi väljaõpe aitas kogemuste pagast süstematiseerida ja integreerida ning saada oma uuelt õpetajalt veel uusi lähenemisi.

 

Enne supervisiooni õpingute alustamist kolisin Tartust Tallinna oma praeguse abikaasa juurde ja olin väga õnnelik väikese tütre üle.

Olin harjunud olema pidevas arenguprotsessis – mis edasi? Kiirelt sündis otsus jätkata akadeemilisi õpinguid EBS -i juhtimisteaduse doktorantuuris – et anda tiivad oma vanaduspõlve unistusele. Mul ettekujutlus endast 90.aastase õppejõuna, kellel on midagi noortele jagada ning kes jätkuvalt õpib noortelt inimestelt. Praegu on sinna veel aega. Kuid doktoritöö coachingu kultuurist ja coachingul baseeruvast juhtimisstiilist valmis 2016.aastal.

 

Olen õnnelik, et teostan oma unistust õpetada juhtidele coachingul baseeruvat juhtimisstiili. Lisaks koolitan uusi superviisoreid ja coache, et väärtused ja oskused, mida oluliseks pean leviksid. Olen ISCI (International Supervision and Coaching Institute ) asutajaliige ja algusaastate juht. Aitasin käivitada Eestis esimese eesti keelse superviisorite ja coachide väljaõppe.

Olen tänulik, et mul on au olnud olla kaheksa aastat Eesti Supervisiooni ja Coachingu Ühingu juhatuse esimees ja aidata kaasa supervisiooni ja coachingu arengule. Mulle on südamelähedane kõik, mis toimub haridusvaldkonnas.

 

Ma olen tänulik juhtidele ja meeskondadele, kellega olen koostööd teinud. Ma usun positiivsetesse muutustesse, usun meeskondade suurde potentsiaali. Kui räägitakse, et üksikisikud kasutavad oma võimetest ca 5-10 %, siis mõelge, mis potentsiaal on meeskondadel..…..

 

 

Niimoodi kirjeldavad mind kolleegid ISCI-st

Signe mõistab sügavuti, mis toimub meeskondades. Olles väga pädev meeskondadega töötamisel omab ta struktueeritud ja süsteemset lähenemist. Kui meeskond oma mõtetes laiali läheb, siis Signe teeb kiirelt mõne joonise või mudeli, mis aitab tervikpilti näha. Märkab kiirelt seda, mis on pildilt puudu.

Signe puhul võib välja tuua kolm spetsiifilist tugevust – esiteks, läbinägelikkus sellest, mis toimub – “röntgenipilt”. Teiseks tugevuseks on leidlikkus seostada asju ja lahendusi leida. Kolmandaks iseloomustab Signet loovus, mis on aluspinnaseks- nii töös kui oma elu ehitamises.

Signe on rõõmus, lahe ja loominguline, talle meeldib asju teha kirglikult. Koostööd iseloomustab palju fun-i ja paindlikkus. Signe puhul on loovus ja ratsionaalsus omavahel tasakaalus. Ta on kiire mõtlemisega ja hästi efektiivne. Signe oma olemuselt on autentne, äärmiselt loomulik, ehe. Julgeb olla see, kes ta on – mistahes olukorras. Signe võib olla nii leebe kui vajadusel jõuline, kuid enamasti juhib protsesse kergelt ja asjad toimuvad justkui iseenesest. Omab sisemist jõudu. Signe teab, mida vajab ja tahab ning seda, mis talle ei sobi. Temaga on lihtne ja selge suhelda.

Signe on tugev organisatsioonide supervisioonis ja coachingus. Lisaks pikaajalisele praktilisele kogemusele on Signe teaduspõhine, tal on põhjalikud teadmised muudatuste juhtimisest, juhtimisest ja koostööst.
Ta on andnud märkimisväärse panuse ESCÜ juhtimisel, viies organisatsiooni uuele tasandile.
Kokkuvõtteks võib öelda, et arendamise “võlukepike” on Signel olemas. Ta teab, kuidas seda kasutada.

0
5 punkti skaalal

Kovisiooni meetodi koolitus juhtidele HOOLEKANDETEENUSED AS

Osalejad andsid 100%-liselt maksimumhinde koolitajale.
Meeldis koolitaja – super juhendaja Signe, ise läbi tegemine, õhkkond, praktiline kogemus

Väga huvitav ja palju uusi lähenemisi loov koolitus.
Hea võimalus lahendada juhtumeid ja probleeme. Sain palju uusi ideid meeskonnatöö parandamiseks ja probleemide lahendamiseks.
Väga palju teadmisi sain, saan probleemide korral kasutada kovisiooni meetodit. Meetod aitab teadlikult leida lahendusi probleemidele.
Uued mõtted personali küsimuste lahendamisel.

Äripäeva Akadeemia juhtide arenguprogramm "MEESKONNA COACHING"

S.Vesso, K.Saue
Kursusel osalejad andsid koolitajatele hindeks maksimumpunktid.

Saint-Gobain Glass Estonia IT-juht

Sellelaadse koolituse eduks on vajalik rühma sünergia ja ühtekuuluvuse teke. See õnnestus meie rühma puhul – räägiti oma isiklikke lugusid, nii häid kui vähem häid, anti vastastikku nõu, visati nalja, sujusid grupitööd. Ja muidugi samad sõnad ka õpetajate kohta – kava oli loov ja paindlik, puudus tunnetatav barjäär õpetajate ja grupi vahel. Sisulise poole pealt oli väärtuslikumaks praktiliste kogemuste kuulamine ja kirjapanek, seda nii õpetajatelt kui grupilt. Lisaks “kolme vaala” pidev meeldetuletamine ja kordamine: kuula, küsi, pea pausi. Samuti inspireeris mind eduloo temaatika. Meetodi osas pean enda jaoks kõige kasulikumaks ja rakendatavaks kovisiooni.

House Of Trends Tegevjuht

Tänu teie toetusele, õpitule, praktiseeritule olen ennast taas leidnud ja enesekindlust kasvatanud. Aitäh, et olete olemas. Imetlusväärne on teie pühendumus maailma parandamisele – see inspireerib mind väga.

 

Meditsiinigrupp AS

Meeskonna Coachingu Kool andis mulle juurde palju enesekindlust ning julgust ettevõttes muudatusi sisse viia. Koosolemises oli väga palju positiivset energiat ja oli tunde, et olen sinna alati oodatud. Probleemidele oli hea koos uusi lahendusi leida ning kuulda, kuidas teised erinevaid olukordi lahendavad. Nagu üks suur tore psühholoogi nõustamine 🙂
Eilne päev töö juures oli üsna pikk ja pingeline, kuid teadmine, et saab tulla mõnusasse seltskonda tõi naeratuse näole 🙂
Soovitan kindlasti kõikidele juhtidele sellel koolitusel osalemist.

Tagasiside klientide poolt